Pitje Patje Poe op het virtuele marktplein

Het marktplein op de voedingstentoonstelling, uit: Eigen Haard, 1887

Van juni tot en met september 1887 zag het huidige Museumplein er uit als de sprookjeswereld van Anton Pieck: in ouderwetse houten huisjes met trap- en halsgevels werden spijzen, brood, boeken en bier aangeboden. De tijdelijke bebouwing, ontworpen door de kunstschilder Cornelis Springer, behoorde tot de internationale Tentoonstelling van Voedingsmiddelen.

Op het centrale marktplein kon je Dortmunder kloosterbier drinken bij de houten bierkneip van Emil Staats, die gewoonlijk in de Warmoesstraat tapte. Hoe dit merkwaardige bouwwerk in Noordwijk aan Zee belandde, is te lezen in Jaarboek 10 van Bureau Monumenten & Archeologie.

Pitje patje poe, exterieur

Niet minder merkwaardig was het winkeltje van sigarenboer Th. A. Petit uit de Utrechtsetraat, op datzelfde marktplein. Deze nam het oudhollandse thema uiterst serieus: werknemers verschenen in zeventiende-eeuws kostuum en voor zijn uithangbord op het tentoonstellingsterrein verzon hij de slogan:

Pitje, Patje, Poe! Die hyer trou Toeback koopt, kryght Zondaeghs een Pypie toe.

Ook verspreidde Petit een reclamefolder voorzien van zogenaamd zeventiende-eeuws proza. De naam, Pitje patje poe, had hij niet zelf verzonnen. Hieronymus Sweers noemt in zijn opschriftenboek (1698-1700) al een tabakshandelaar die op zijn luifel heeft staan:

Pitje patje poe,
Hier verkoopt men Toebak, en men geeft schoone Pijpen toe.

Pitje patje poe folder

Net als de andere huisjes op het tentoonstellingsterrein, vaak niet meer dan kunstig geschilderde decorstukken, werd ook de tabakswinkel Pitje Patje Poe na afloop geveild.

Interieur Pitje patje poe door Braakensiek, 1887

Dagblad het Nieuws van den Dag publiceerde (7-6-1887) een overzicht van de alle winkeltjes op het marktplein:

een bakkerij van de vereeninigde bakkers, een bierkneip van Staats, een spui twaterwinkel van Augustinus, een spekslagerij van Lansdorp, een likeurmagazijn van Haages en Levert, een bouillonhuis van Van den Berg (Kammerich, te Antwerpen), een boekenkraam van De Lange, naar die van Plantijn gevolgd, een winkel van Deventerkoek van Zomerdijk Bussink, een bierkneip van Prell, een van de brouwerij: „De Amstel,” nog een bouillon-schenkerij van J. Koopman, een chocolade-magazijn van Gebr. Blooker, een hloemenkraam van de Vereen. ter opvoeding van weezen in ’t Huisgezin, een winkel, waar de Italiaansche wijnen van Ognibeni te verkrijgen zijn, een koekbakkerij van Van Delff, te Zaandam, in wier gevel twee tafreelen uit tegels zijn „gemetseld” — werden zij te Veere of hier gevonden? — en waar „de Koecketer” uithangt, een mime hal van de Kon. Ned. Bierbrouwerij, met zijn artistiek berookte en besmoezelde muren en onderwetsche schouw met te kook hangend koffiewater, een winkel in tabak van Petit, een in antiquiteiten — zijn enkele daarvan dit wel in deze omgeving? — van E. Delaunoy, een mosselenhuis van de commissie, een bierhuis van Scholten, een filiaal van de Kristal-ijsfabriek alhier, een winkel van de broodfabriek „De Haan,” een melkhuis van de Wed. Betz, een chocolademagazijn van Van Houten, te Weesp, nog een bierhuis van „De Haan en De Sleutels,” een lokaal om de melk van de Amst. Melk-Inrichting te proeven, een huisje, waarin J. Kooh, van Rotterdam, zijne Duitsche landwijnen te koop aanbiedt, een filiaal van de Deli-brouwerij.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Pitje Patje Poe op het virtuele marktplein

  1. Pingback: Blog5643: Oud-Holland Again « BLOGnoordwijk

  2. Pingback: Van Houten- deel II: een rectificatie | De Archiefkok

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s