RIP Ricky Jay

Ricky JayEven ongrijpbaar als zijn kaarttrucs was de onlangs overleden Ricky Jay (1946-2018). Hij was een bijzonder dubbeltalent, actief als magiër, auteur, acteur (o.a. Bondschurk), adviseur voor speelfilms en verzamelaar op het gebied van illusionisme en ander bijzonder vermaak. Jays laatste boek was een ode aan Matthias Buchinger, de grote kleine man uit Neurenberg.

Recordhouder kaartwerpen

Ricky Jay was een mysterieuze figuur, die vooral bekendstond vanwege zijn sleight of hand-vaardigheden: snelle vingers waarmee bijvoorbeeld speelkaarten verdwijnen of juist op miraculeuze wijze opduiken. Ook het ‘kaartwerpen’, waarover hij zijn eerste boek schreef in 1977), behoorde tot zijn specialiteiten: zijn worp van 140 kilometer per uur over een afstand van 58 meter haalde het Guinness Book of Records, al staat het afstandsrecord inmiddels op naam van Rick Smith Jr.

Reclameprent Buchinger 1710

Buchinger

Naast zijn verbluffende vingervlugheid en podiumpersoonlijkheid had Jay een bijna obsessieve verzameldrift. Goochelhistoricus Milbourne Christopher verkocht hem voor veel geld zijn eerste originele werk van Matthias Buchinger, de eind zeventiende eeuw in Ansbach geboren man met extreem korte ledematen, die zichzelf allerlei kunsten had aangeleerd, waarvan vooral zijn miniaturen, kalligrafieën, typografische trompe-l’oeils én vingervlugge kaarttrucs in het oog springen. In 2016 publiceerde Jay een prachtig boek over Buchinger (The Greatest German Living), begeleid door een tentoonstelling in het Metropolitan in New York.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s