Ooggetuigenverslag van illegale sloop

Kadoelen kapot 22 feb 2019.jpg

De restanten van Café Kadoelen, overgeleverd aan de elementen, foto 22-2-2019.

Na de illegale vernielingen van maandag 18 februari 2019 staat Café Kadoelen in Amsterdam-Noord er desolaat bij. Door het grote gat in het dak en de stukgeslagen vensterruiten hebben de elementen vrij spel. Uit het hier onderaan toegevoegde ooggetuigenverslag blijkt dat omstanders en krakers gevaar hebben gelopen tijdens de onwettige sloopwerkzaamheden, uitgevoerd met goedkeuring van de politie.

Veiligheid

Alles van waarde is weerloos, zo blijkt maar weer eens. Na de illegale sloop van maandag heeft de eigenaar opnieuw hekken geplaatst rond het geruïneerde Café Kadoelen.  Gistermorgen (21-2-2019) heb ik Stadsdeel Noord verzocht om het historische pand aan de Landsmeerderdijk (nr. 195) in ieder geval provisorisch met spoed af te dekken en dicht te maken, vanwege de veiligheid van omwonenden en passanten en verdere schade aan het interieur en de bouwconstructie te voorkomen. Vandaag bleek er nog niets te zijn gebeurd en de verantwoordelijke afdeling handhaving van Stadsdeel Noord is telefonisch (020-2529637) onbereikbaar, al hebben ze wel een vrolijk stemmend antwoordapparaat. De gemeente overweegt juridische stappen tegen de eigenaar vanwege de illegale sloop van een historisch belangwekkend dijkhuis in een beschermd dorpszicht. Naast dit economische misdrijf (art.1, 2 WED) hebben aanwezigen en passanten bovendien risico gelopen op lichamelijk letsel, zoals blijkt uit het onderstaande ooggetuigenverslag.

‘Geen politietaak’

De politie was aanwezig bij de ontruiming op maandag 18 februari 2019 en heeft de illegale vernielingen niet voorkomen. De beide dienders waren zelfs geheel op de hand van de vernielzuchtige eigenaar, zo vertellen ooggetuigen. Ze wisten dat de eigenaar en diens handlangers het pand ‘onbewoonbaar’ gingen maken maar hebben geen sloopvergunning getoond. Die is ook niet afgegeven, zegt de gemeente. Desgevraagd meldt de afdeling woordvoering van de politie dat het geen politietaak is om naar een sloopvergunning te vragen en dat het hier uitsluitend ging om ordehandhaving tijdens een ontruiming van een gekraakt pand. Ook zouden er geen vriendschappelijke betrekkingen bestaan tussen de eigenaar en de aanwezige agenten, aldus woordvoerder Ruben Sprong. De totale afbraak van Café Kadoelen kon uiteindelijk pas worden stilgelegd door een toegesnelde inspecteur van de gemeente. Maar toen was het leed al geleden.

Uit het onderstaande ooggetuigenverslag blijkt dat de vork toch net even anders in de steel zat. Het is te hopen dat het gemeentebestuur eindelijk bestuurlijke verantwoordelijk zal nemen voor dit piepkleine pittoreske stukje Amsterdam-Noord, in plaats van het te laten verkrotten en vernielen.

Naschrift 28-2-2019: Het OM onderzoekt strafrechtelijke vervolging wegens de illegale sloop en de eigenaar heeft een aanschrijving gekregen om het pand dicht te maken. Voor de gemeente blijft de horecabestemming van het pand de voorkeur houden, liet stadsdeelvoorzitter Erna Berends gisteren weten, ‘maar stadsherstel had geen interesse om het pand op te knappen’, zo bericht het Parool.

Ooggetuigenverslag van drie aanwezigen bij de ontruiming en illegale sloop van Café Kadoelen:

Vandaag, 18 februari 2019, is het gekraakte café Kadoelen op de Landsmeerderdijk 195 te Amsterdam ontruimd op basis van de conclusie dat het onbruikbaar is in het, door Ortwin Koster (Bouw en Woontoezicht) opgestelde, veiligheidsrapport wat vrijdag 15 februari is vrijgesteld. Dit gebeurde in opdracht van het OM. Volgens Ivar Schreurs (ons contactpersoon van de gemeente) waren er tussen het OM en de politie, de gemeente en de eigenaar (Ferry Prud’homme de Lodder) duidelijke afspraken gemaakt over de uitvoering van deze ontruiming. Het was volgens de agenten die de ontruiming hebben uitgevoerd niet mogelijk om dit besluit op papier te tonen toen hier naar gevraagd werd door de krakers.

Om 8.30 stond Sijbren van der Veen (Wijkagent) met zijn collega voor de deur met de boodschap dat ze om 10.00 met de eigenaar en aannemer terug zouden komen om het pand te zullen gaan afsluiten en ‘het zodanig onbewoonbaar zullen maken dat hier niemand meer zou willen vertoeven door middel van het inslaan van alle ramen.’ Slechts het dichttimmeren van de ramen vonden de agenten ‘veel te knus’ en zou herbewoning niet voorkomen. Toen ze om 10.00 arriveerden waren de krakers zo goed als klaar om het pand leeg op te leveren en begon de aannemer vrijwel meteen met het plaatsen van de bouwhekken. De ramen werden met koevoeten ingeslagen, alle toiletten en wasbakken werden kapotgemaakt om het pand onbewoonbaar te maken. Ondertussen kwam de aannemer met een sloopkraan aangereden vanaf de openbare weg. Toen deze het pand benaderde werd de sloopkraan amper begeleid door agenten terwijl voetgangers, fietsers en voertuigen zich vlak langs de kraan bevonden. De dakkapel werd in één ruk in zijn geheel van het dak getrokken naar de zijkant van het pand getild en daar door het dak van het terras neersmeet. De kraan reed met de gehele dakkapel midden op de openbare weg en de omstanders moesten uitwijken voor de bijna uit elkaar vallende kapel die vlak boven hun passeerde.

Kortom: er is hier een (levens)gevaarlijke situatie ontstaan door het illegaal handelen van de eigenaar en de aannemer. De agenten hadden de situatie totaal niet onder controle, laat staan dat ze die probeerde te voorkomen. Een omstander zei zelfs tegen de agente dat ‘dit toch hartstikke verboden is hoe het er hier aan toe gaat?’ Waarop zei antwoordde ‘dat dit gewoon mag, hoor!’.

Rond 11.00 werden, zonder enige duidelijke invulling van de toekomst van het compleet verkrachte pand, de volledig verbouwereerde omstanders achtergelaten. Ferry Prud’homme de Lodder liep na afloop in zijn eentje de dijk af richting huis en gunde geen enkele kraker of buurtbewoner ook maar een blik waardig. Ongeveer 10 minuten nadat ze vertrokken waren arriveerde ene Sahin van Bouw- en Woontoezicht die ons verbaasd vroeg wat er gebeurd was toen hij naar het vernielde pand keek. Hij zei dat hij een kwartier eerder gebeld was met de opdracht hierheen te komen om deze actie te stoppen, maar helaas te laat was. Er werd hem uitgelegd wat er gebeurt was en hij vertelde dat deze vernielingen absoluut niet hadden mogen gebeuren omdat hiermee zonder vergunning op een gevaarlijke wijze is gehandeld en zowel het dorpsgezicht en de mensen hun veiligheid is aangetast. Hij verwachte dat de eigenaar het pand zal gaan moeten herstellen om dit recht te trekken. Van de medewerking van de politie begreep hij al helemaal niets aangezien het hun taak is om dit soort acties te voorkomen en te zorgen dat de wet gehanteerd word. De krakers werden door hem geadviseerd in zo’n situatie direct de gemeente te bellen en na te vragen waar de eigenaar in zo’n situatie tot bevoegd is omdat politie daar vaak niet over gaat. Hij vertrok weer na dat hij zei dat hij hier achteraan zou gaan.

Ivar Schreurs, die inmiddels ook gearriveerd was, vertelde dat er met hem is afgesproken dat deze ontruiming pas in de middag zou plaatsvinden met bijwoning van iemand van de gemeente.  Vandaar dat hij er zo laat was. Van het feit dat de politie en de eigenaar de ontruiming hebben vervroegd was ook hij niet op de hoogte. Daarbij vertelde hij dat hij het OM verzocht heeft de details omtrent de ontruiming van het pand zwart op wit te krijgen maar kreeg daar niet de mogelijkheid toe.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s